Starosjedioci grada na Vrbasu često kažu da je Banja Luka nekada imala poseban miris jutra. Tvrde, Vrbas bi se probudio sa svojom svježinom, a od Kastela do Ferhat-pašine džamije miris ćevapa i vruće pite pozivao je na doručak.
Već dvije godine, otkako su Imer Osmani i Irfan Limani iz Makedonije dugogodišnju tradiciju pravljenja pite ispod sača donijeli u Banju Luku, nekadašnji duh, čini se, oživio je kod mnogih. Tako je mala buregdžinica "Sač" već u osam sati ispunjena do posljednjeg mjesta, a uski prolaz iznad Ferhadije krcat gostima koji čekaju svoj red za burek, sirnicu, zeljanicu, krompirušu...
- Svi su nam gosti podjednako važni i dragi. Vidimo da su i oni zadovoljni. Drago nam je i što vrlo često ugostimo delegacije iz Vlade, ministre, sudije, policiju. Imali smo goste iz Hrvatske i Srbije - govori nam Limani.
Buregdžinica "Sač" jedna je od rijetkih u Banjoj Luci koja nudi pite ispod sača. U njoj svaki dan marljivo rade Osmani i Limani s još deset kuharica.
Ove dvije familije ovim poslom bave se cijeli život.
Ukusne, a ne goje
- Naše pite su nemasne, nisu teške i ne goje, jer se rade ispod sača. Tokom pripreme imamo i male tajne koje daju karakterističan okus proizvodu, i to je dio tradicije u familiji. Mislim da je presudno da se ovaj posao radi s ljubavlju, pa će tako svaka pita biti izvrsna - ističe Osmani.
U slast...
2 komentara:
Da,da pite su jako ukusne i dobre, punjene na razne načine...Dobar tek svima!!!
Prve prilike se mora naci ˝SAC˝, pa da se i to proba ;)
Objavi komentar