08 kolovoza, 2007

Banja Lukom opet se širi miris pite

Starosjedioci grada na Vrbasu često kažu da je Banja Luka nekada imala poseban miris jutra. Tvrde, Vrbas bi se probudio sa svojom svježinom, a od Kastela do Ferhat-pašine džamije miris ćevapa i vruće pite pozivao je na doručak.

Već dvije godine, otkako su Imer Osmani i Irfan Limani iz Makedonije dugogodišnju tradiciju pravljenja pite ispod sača donijeli u Banju Luku, nekadašnji duh, čini se, oživio je kod mnogih. Tako je mala buregdžinica "Sač" već u osam sati ispunjena do posljednjeg mjesta, a uski prolaz iznad Ferhadije krcat gostima koji čekaju svoj red za burek, sirnicu, zeljanicu, krompirušu...


- Svi su nam gosti podjednako važni i dragi. Vidimo da su i oni zadovoljni. Drago nam je i što vrlo često ugostimo delegacije iz Vlade, ministre, sudije, policiju. Imali smo goste iz Hrvatske i Srbije - govori nam Limani.
Buregdžinica "Sač" jedna je od rijetkih u Banjoj Luci koja nudi pite ispod sača. U njoj svaki dan marljivo rade Osmani i Limani s još deset kuharica.
Ove dvije familije ovim poslom bave se cijeli život.


Ukusne, a ne goje

- Naše pite su nemasne, nisu teške i ne goje, jer se rade ispod sača. Tokom pripreme imamo i male tajne koje daju karakterističan okus proizvodu, i to je dio tradicije u familiji. Mislim da je presudno da se ovaj posao radi s ljubavlju, pa će tako svaka pita biti izvrsna - ističe Osmani.

U slast...

2 komentara:

Pričalice kaže...

Da,da pite su jako ukusne i dobre, punjene na razne načine...Dobar tek svima!!!

Damir Josipović kaže...

Prve prilike se mora naci ˝SAC˝, pa da se i to proba ;)